Çiğ süt üreticisinin sorunları CHP'li Aytekin sayesinde Meclis'te

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Çiğ süt üreticisinin sorunları CHP'li Aytekin sayesinde Meclis'te
05 Ekim 2020 - 19:27 - Güncelleme: 05 Ekim 2020 - 19:38
Ulusal Süt Konseyinin üreticileri yalnız bıraktığını belirten Aytekin, TBMM Başkanlığına araştırma önergesi vererek üreticinin sorunlarının çözümü için Araştırma Komisyonu kurulmasını da talep etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Ensar Aytekin “çiğ süt üreticileri artan girdi maliyetleri nedeniyle her geçen gün daha büyük zarara uğruyor. Çiğ süt taban fiyatında zam bekleyen üreticinin yine yüzü gülmedi. Ulusal Süt Konseyi’nin duruma dair tepkisiz kalması ise üreticiyi sahipsiz hissettiriyor. Daha önce de defalarca dile getirip Meclis gündemine de taşıdığımız çiğ süt üreticilerinin taleplerine kulak vermek için neyi bekleniyor?” dedi.

Aytekin TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde şunları kaydetti:
“Türkiye, süt ve süt ürünleri üretiminde stratejik öneme sahiptir. Dünyada ise süt ve süt ürünleri üretimde 9.sırada yer alan ülkemiz, üreticisine yönelik desteklerde ise yetersiz kalmaktadır. 7 bölgenin tamamında yapılan süt ve süt ürünleri üretimi, gerek iç piyasanın gerekse de ihracatın önemli bir kalemi konumundadır.
Buna karşın, Venezuela’dan yapılan sembolik peynir ithalatı yerli üreticilerin tedirginliğini arttırmışken, çiğ süt taban fiyatının belirlenmesi için toplanan Gıda Komitesinin aldığı belirtilen taban fiyata zam yok kararı, üreticileri ciddi şekilde mağdur etmektedir.

Toplanan Gıda Komitesi Enflasyon Hedefi Şaşar Diye Üreticiye Zam Yapmadı
Üreticiler; 2 lira 30 kuruş olan çiğ süt taban fiyatının 3 liraya çıkmasını beklerken, yılsonu enflasyonun yüksek çıkacağı gerekçesiyle alınan zam yapılmaması kararı sonucu mağdur olmuş üreticiyi koruması beklenen Ulusal Süt Konseyi ise konu karşısında etkisiz kalarak üreticinin mağduriyetine seyirci kalmıştır. Bu durumun sonucunda ise Damızlık Süt Üreticileri Birliği Başkanı da Ulusal Süt Konseyinden istifa ederek, tepkisini ortaya koymuştur.
Süt üreticileri başta Ulusal Süt Konseyi olmak üzere, süt piyasasına yön veren yapıların üreticiyi korumak yerine belirli grup ve tekellerin çıkarları için çalıştığını ifade ederek tepkilerini dile getirmektedir.
Bu bağlamda, süt piyasasında yaşanan sorunların, Ulusal Süt Konseyi’nin çalışmalarının ve bahse konu iddiaların araştırılması için Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımla arz ederim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum